English

Állva ünnepelte a pozsonyi közönség a Vígszínház társulatát
2017. 06. 16.

Hatalmas sikerrel játszotta a Vígszínház Nádas Péter Találkozás című darabját az Eurokontext fesztiválon június 15-én. Eszenyi Enikő rendezése után állva ünnepelte a közönség a Vígszínház társulatát.  

A Vígszínház társulata is meghívást kapott Eurokontext Fesztiválra Pozsonyba. Június 15-én délelőtt egy a színház szerepét kutató kerekasztal beszélgetésen vett részt Eszenyi Enikő, Mátrai Diána dramaturg pedig fiatal drámaíroknak tartott előadást. Este Nádas Péter Találkozását Eszenyi Enikő rendezésében játszotta a társulat. 

Mi a színház szerepe napjainkban, hogyan reagál a színház a társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai változásokra a világban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a fesztivál egyik szakmai beszélgetésének keretében Eszenyi Enikő. A kerekasztal beszélgetésen a Vígszínház igazgatója mellett Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Miroslav Marcelli filozófus, Jana Binder, a Goethe Intézet antropológusa, Dasa Ciripova szlovák színművész és Jan Klata szlovák dramaturg vett részt.

Délután a fesztivál fiatal drámaíróinak rendezett kreatív workshopon Mátrai Diána, a Vígszínház dramaturgja tartott előadást a kreatív írásról és Nádas Péter műveiről, Vörös Róberttel közös tanulmányát adta elő. Nádas Péter a magyar és európai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, művészeti életünk meghatározó intellektusa. Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban. 2015 ősze óta újra láthatja a Pesti Színház közönsége Börcsök Enikő és Király Dániel főszereplésével, Eszenyi Enikő rendezésében. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban. Sem követője, sem elődje nincs különleges drámai látásmódjának, és a kortárs színháznak feladata őt újra és újra felfedezni.

Az előadást június 15-én este láthatta a Szlovák Nemzeti Színház nagyszínpadán az Eurokotext fesztivál közönsége, Eszenyi Enikő rendezése után állva ünnepelték a pozsonyi nézők a Vígszínház társulatát. A Találkozást követően a nézők az alkotókkal beszélgethettek, Eszenyi Enikő rendezővel, valamint Börcsök Enikővel és Király Dániellel, Péter Kovač, a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgjának moderálásával. „A múlt feldolgozásában segít Nádas Péter katartikus, múlttal szembesítő alkotása, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete. A két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le” – mondta Eszenyi Enikő. „ A cél azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is.”

A nap zárásaként Roman Polák igazgató köszönetet mondott a Vígszínház társulatának. Eszenyi Enikő pedig hansúlyozta, a szlovákiai magyar és szlovák közönségnek mennyire fontos a Vígszínház és a Szlovák Nemzeti Színház egyre mélyülő barátsága. A Szlovák Nemzeti Színház legközelebb ősszel, Esterházy Péter Mercedes Benz című darabjával lép a Pesti Színház színpadára.  

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitás: 2018. augusztus 13-án 11 órakor.

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitás: 2018. augusztus 13-án 13 órakor.

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyári nyitva tartás: 2018. augusztus 10-ig hétfőtől csütörtökig 14 és 18 óra, pénteken 14 és 17 óra között.

Allee Bevásárlóközpont - Kultúra Szigete (földszint)
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitás: 2018. szeptember 4. 

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443