English

Illyés Ákos főmérnök kapta idén a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat
2024. 05. 15.

Várkonyi Zoltán 1912. május 13-án született, szakmai öröksége az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke. A Vígszínház egykori főrendezője, legendás igazgatója szerette és tisztelte a háttérben dolgozó kollégáit. Emlékét méltóképpen őrzi a Várkonyi Zoltán-emlékdíj, amit özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. Az elismerést minden évben az a műszaki vagy adminisztratív kolléga kapja, akit a Vígszínház munkatársai titkos szavazással megválasztanak. Az idei díjazott Illyés Ákos főmérnök, aki 30 éve hűséges tagja a színház társulatának.

A Várkonyi-díjjal minden évben azok munkáját ismeri el a Vígszínház társulata, akik bár a közönség számára láthatatlanok, tevékenységük azonban elengedhetetlen és megkerülhetetlen a színház életében. A Várkonyi-díj 2024-es nyertese Illyés Ákos főmérnök, aki a Vígszínház épületének egyik legnagyobb ismerője. 1994 júniusában kezdett el dolgozni a Vígszínházban. Az akkor frissen felújított épületbe olyan kollégákat kerestek műszaki területre, akik nemcsak épületgépészeti, hanem informatikai tudással is rendelkeznek. Ákos akkor végzett épületgépész technikusként. Szakmai órák keretében már a felújítás alatt jártak a Vígszínházban, így ideálisnak tűnt számára, hogy pályakezdőként itt helyezkedjen el. Munkáját diszpécserként kezdte, közben műszaki informatikus mérnök diplomát, majd színháztechnikusi képesítést szerzett. 1998-tól az informatikai és rendszergazdai feladatokat is ő látta el. 2009-ben rövid ideig gondnokként dolgozott, majd ez év júniusában vette át a főmérnöki pozíciót.

„Ennél nagyobb elismerést, mint hogy a kollégák díjazzák a munkámat, el sem tudok képzelni. Köszönöm nekik. Azt szoktam mondani, igazából senki sem tudja mit csinál a főmérnök, ugyanis ezt a munkát észrevétlenül és hibátlanul kell végezni. Minden olyan feladat hozzám tartozik, ami a színházépületeink műszaki állagával, berendezéseivel, az előadások biztonságos megtarthatóságával és a nézők komfortjával kapcsolatos. Természetesen egy csapat tagjaként dolgozom azért, hogy stabil működése legyen a színháznak. Nagyon színes és sokrétű a munkám, nincs két egyforma probléma, minden egyes megoldandó feladat pedig tovább erősíti azt az érzésemet, hogy mennyire csodálatos és szerethető a színház világa műszaki oldalról is. A Vígszínház Magyarország legnagyobb prózai színháza és Budapest legrégebbi olyan színházépülete, ami a kezdetektől fogva a mai napig változatlanul színházként működik. Nincs még egy ilyen intézmény! Megingathatatlanul kötődöm ehhez az épülethez” – meséli Illyés Ákos.

Ezt jól mutatja, hogy Illyés Ákos szerkesztésében jelent meg 2023-ban a Vígszínház 125 éves épületének története című könyv, ami archív fotókkal, eredeti építész- és látványtervekkel, vezet végig a színház alapításának ötletétől az épület tervezési elképzelésein át, az építésen, a megnyitáson, a háborús pusztuláson, az újjáépítésen, és az azt követő évtizedeken keresztül egészen napjainkig.

A Várkonyi Zoltán-emlékdíjat május 14-én ünnepélyes keretek között, A kastély című előadás után a Várkonyi-család, valamint Rudolf Péter adta át.

A Vígszínház társulata szeretettel gratulál Illyés Ákosnak az elismeréshez!