English

Egy elfogyástörténet ősbemutatója a Házi Színpadon
2022. 10. 28.

Egy témájában, nyelvezetében és formájában is határokat feszegető előadást, a K utazásait mutatjuk be november 5-én a Vígszínház Házi Színpadán. A különös elfogyástörténet főszereplője K, egy 1211 kg-os kokainszállítmány, melynek útját és hatását Dél-Amerikától egészen Erdélyig követhetjük. A drámai költemény írója Komán Attila, rendezője Gardenö Klaudia. A MU Színházzal koprodukcióban készült előadásban Kövesi Zsombor, Ötvös András, Szilágyi Csenge, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Antóci Dorottya, Csapó Attila és Koós Boglárka lépnek színpadra.

A K utazásai 1211 kiló kokain elfogyástörténete, amit a Kövesi Zsombor által alakított K, vagyis a Kokó mesél el. Egy utazás a csúcstól a megsemmisülésig, az Azori-szigetektől, Budapesten át egy erdélyi házibuliig, ahol más szerek által felütve, végül elfogy. Mindeközben betekintést nyerünk a kokainfelhasználók életébe és abba, hogy a szer milyen kríziseket okozhat. Az Azori-szigeteken egy család meggazdagodását és tragédiáját követhetjük végig, majd egy budapesti pár kapcsolatába pillanthatunk be, ahol Kokó a zavaró harmadik fél szerepét tölti be. Az utolsó állomás pedig egy erdélyi házibuli, ahol Kokó és az este története a fiatal bulizók tragédiájával végződik. Mindeközben pedig még Dzsúdló új dala is felcsendül....

A K utazásai Komán Attila, a legifjabb írógeneráció ígéretes tagjának első drámája: „A darab írásának nagyon korai szakaszában kiderült számomra, hogy mind az éppen keletkező történet, mind az érintett jelenségek, helyzetek és maguk a mondatok is nagyon szerteágazóak. Nem akartam megerőszakolni az anyagot, ezért teret adtam neki és hagytam, hogy azzal a szabadsággal nője ki magát, amire szüksége volt. Ezért végül időkezelésében, történetmesélési formáiban, ritmusában, zeneiségében, nyelvezetében is sokrétű anyag született. Ugyanez a szabadság sugallta azt is, hogy egy társadalmi sztereotípiák, ítéletek által övezett, jócskán megosztó témáról egy antropomorfizált tárgy, konkrétan egy kokainszállítmány szemszögéből írjak. Ennek a választásnak - reményeim szerint - az is az előnye lehet, hogy kizökkenti a közönséget a megszokott értelmezési tartományából és nem engedi, hogy a megszokott reflexválaszok merüljenek fel. Már az előadás első percében kiderül, hogy itt szinte semmi nem úgy és nem olyan lesz, mint ahogyan és amilyen általában szokott lenni.”

Az előadást a frissen végzett színház- és bábrendező Gardenö Klaudia állítja színpadra. „A drog illegális szer, tiltott erkölcsileg és törvényileg is, mégis sokak életében fontos szerepet játszik, ezért reagálni kell rá, főleg azért, mert a legvédtelenebb korosztályokat is érinti. Elejétől kezdve egy narratív, stand up szerű formát kerestem a megvalósításban. Ez egy drámai költemény, tehát szövegszínházi előadásról van szó. A történetet Kokó csípős, szarkasztikus humorán keresztül szerettem volna elmesélni, mert ő egy showman. Bár nem rétegelőadást készítettünk, de olyan világot és ritmust képzeltünk el, amellyel a 16-25 év közötti korosztály is azonosulni tud.  A színpadi térben meg kellett találnunk azt az absztrakciót, ami a három különböző helyszínt magába tudja foglalni, és a jelmezekben is elvont formákra, képzőművészeti fogalmazásra törekedtünk, hiszen nem csak reális szereplőink vannak.”

A K utazásai idén november 5-én, 13-án és 18-án, valamint december 2-án és 21-én lesz látható a Vígszínház Házi Színpadán.

Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánljuk!

További információ, jegyek: https://www.vigszinhaz.hu/K_utazasai