English

Stohl András

Budapesten született, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd 1990-ben, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor osztályában diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően a Katona József Színházhoz szerződött. 2001-től szabadúszóként dolgozott, közben több televíziós produkcióban is közreműködött műsorvezetőként. 2003-2013 között a Nemzeti Színház egyik meghatározó színésze volt, ezt követően a Vígszínházhoz szerződött, ahol 2017-ig volt társulati tag. Ezután ismét szabadúszóként láthatta és hallhatta a közönség, színpadi és tévés szereplései mellett rádiós műsorvezetőként is. 2021-től ismét a Vígszínház tagja.

Eddigi pályája során számtalan nagyszerű alakítást nyújtott színpadon és filmekben, sorozatokban egyaránt. Játszotta Dantont a Danton halálában, Kohlhaas Mihályt a Közellenségben, Bárót a Müller táncosaiban, Figarót a Figaro házasságában, a Titus Andronicus és a Peer Gynt címszerepét, Edmundot a Lear királyban, Kukorica Jancsit Kacsóh Pongrác János vitézében. Prózai- és zenés-, drámai- és vígjátéki szerepekben egyaránt emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez, amiket olyan filmes munkák és sorozatok is színesítenek, mint például a Szökevény, a Presszó, az Európa expressz, a Meseautó, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Tűzvonalban, a Nejem, nőm, csajom, a Senki szigete, a FOMO vagy a Mintaapák. Televíziós műsorvezetőként is ismert és elismert, hangját szinkronszerepei révén is sokan ismerhetik.

Sokoldalú munkásságát többek között Jászai Mari-díjjal, Gundel művészeti díjjal, a Színikritikusok díjával is elismerték, de elnyerte már a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt és az Ajtay Andor-emlékdíjat is.

Legközelebbi fellépései

A dzsungel könyve

május 30. kedd, 19:00
Jegyvásárlás
június 4. vasárnap, 11:00
Jegyvásárlás
Stohl András