English

Stohl András

Budapesten született, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd 1990-ben, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor osztályában diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően a Katona József Színházhoz szerződött. 2001-től szabadúszóként dolgozott, közben több televíziós produkcióban is közreműködött műsorvezetőként. 2003-2013 között a Nemzeti Színház egyik meghatározó színésze volt, ezt követően a Vígszínházhoz szerződött, ahol 2017-ig volt társulati tag. Ezután ismét szabadúszóként láthatta és hallhatta a közönség, színpadi és tévés szereplései mellett rádiós műsorvezetőként is. 2021-től ismét a Vígszínház tagja.

Eddigi pályája során számtalan nagyszerű alakítást nyújtott színpadon és filmekben, sorozatokban egyaránt. Játszotta Dantont a Danton halálában, Kohlhaas Mihályt a Közellenségben, Bárót a Müller táncosaiban, Figarót a Figaro házasságában, a Titus Andronicus és a Peer Gynt címszerepét, Edmundot a Lear királyban, Kukorica Jancsit Kacsóh Pongrác János vitézében. Prózai- és zenés-, drámai- és vígjátéki szerepekben egyaránt emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez, amiket olyan filmes munkák és sorozatok is színesítenek, mint például a Szökevény, a Presszó, az Európa expressz, a Meseautó, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Tűzvonalban, a Nejem, nőm, csajom, a Senki szigete, a FOMO vagy a Mintaapák. Televíziós műsorvezetőként is ismert és elismert, hangját szinkronszerepei révén is sokan ismerhetik.

Sokoldalú munkásságát többek között Jászai Mari-díjjal, Gundel művészeti díjjal, a Színikritikusok díjával is elismerték, de elnyerte már a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt és az Ajtay Andor-emlékdíjat is.

Díjak

1992 – Az Országos Színházi Találkozó különdíja (A kezdet vége)
1996 – PUKK-díj
1997 – Vastaps-díj (Szeget szeggel)
2000 – Jászai Mari-díj
2002 – Súgó Csiga díj
2006 – Story Ötcsillag-díj
2007 – Farkas-Ratkó-díj
2010 – Story Ötcsillag-díj
2010 – Gundel művészeti díj
2012 – Pepita-díj
2013 – Színikritikusok díja
2016 – Ajtay Andor-emlékdíj | Vígszínház
2016 – Hegedűs Gyula-emlékgyűrű | Vígszínház

Stohl András