English

Darvas — Varró — Hamvai
A zöld kilences

Rendező: Ascher Tamás

Darvas Benedek—Varró Dániel—Hamvai Kornél

A zöld kilences

Pesti cécó két zenés felvonásban

Bemutató: 2012. december 1.

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.40)

Rendező: ASCHER TAMÁS

Hamvai Kornél kortárs drámaíró a Vígszínház felkérésére új, budapest tematikájú nagyszínpadi művet írt. Szerzőtársai Varró Dániel költő és Darvas Benedek zeneszerző voltak.
A zöld kilences 1909-ben játszódik Budapesten. A műben megjelennek jellegzetes budapesti helyszínek, és a korabeli Budapest ismert, közismert figurái, szélhámosai. Hamvai Kornél megtörtént eseményeket és létező személyek életrajzait felhasználva írt kalandos, fordulatos budapesti mesét. Városi legendákból szőtt új városi legendát: Hamrák János szélhámos furcsa esetét Szendrői Marianne grófnővel, Abbasz Hilmi egyiptomi alkirállyal és Kiss Béla sorozatgyilkossal.
\\\"Budapest, 1909.
 A nőmozgalmár grófkisasszony szerelmet és férjet keres. Ezen a szép kis estén három férfival nem volna szabad találkoznia.
 A megrögzött szélhámos kész eladni egy grófkisasszonyt is, ha az útjába kerül. A hotelportásnak fáj a szíve, ezért sorban öli meg az apróhirdetésben kiszemelt hölgyeket. Az egyiptomi alkirályt a parlamenti fogadáson éri a világpolitikai fordulat: azonnal meg kell nősülnie.
 Mesebeli hajsza a zűrzavaros pesti éjszakában. És még a hepienddel sincs vége.\\\" (Hamvai Kornél)

Hamvai Kornél

Molnár Ferenc óta kevés olyan magyar drámaíró volt, aki tartós sikerrel tudta volna megtölteni a Vígszínház nagyszínpadát, de Hamvai Kornélban megvan ez a képesség. Ő nemzedékének legtehetségesebb szerzője, íráskészsége, kiváló dramaturgiai érzéke, gördülékeny stílusa, fanyar humora, finom iróniája, szellemessége Molnár Ferencével rokonítható. Hamvai Kornél szövegei már többször bizonyítottak a Vígszínház színpadán – hiszen az ő fordításában játszottuk Beaumarchais Figaro házasságát, ahol a szöveg ereje és humora estéről-estére elvarázsolta a nézőket.

Varró Dániel és Darvas Benedek
A fiatal költőt szintén ismeri már a vígszínházi közönség: az ő bravúros fordításában játssza a színház a Rómeó és Júliát és a Makrancos Katát, valamint a 2010/2011-es évad első felében mutatta be a Túl a Maszat-hegyen című meseregényének zenés színpadi adaptációját a Pesti Színházban. És ugyanígy visszatérő vendég a harmadik alkotótárs is: Darvas Benedek, aki a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című Osztrovszkij előadásunk zenéjét szerezte. Darvas Benedek talán az egyetlen olyan fiatal zeneszerző, aki azon túl, hogy tehetséges, otthonosan mozog a színházban is, és tökéletesen érti, érzi a színpad törvényeit.
Vitathatatlanul a kortárs színházi élet legizgalmasabb fiatal szerzőhármasa állt össze, hogy egy nagyszabású új zenés vígjáték szülessen.

Ascher Tamás
A világhírű rendező 1986-ban rendezett a Vígszínházban, és a színház azóta szeretné őt újra a vendégrendezői között tudni. A színház számára különös megtiszteltetés, hogy Ascher Tamás elfogadta a felkérést, hogy egy kortárs magyar darab ősbemutatóját rendezze meg a társulattal. Ascher Tamás már többször dolgozott együtt az alkotókkal, többek között ő állította színpadra Hamvai Kornél Hóhérok hava című drámáját, és szintén ő rendezte a Darvas-Hamvai-Varró szerzőhármas Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés színpadi játékát.
A sok szereplős, sok helyszínen játszódó, élőzenével kísért budapesti történetetből Ascher Tamás nagyszabású, látványos produkciót rendez, mely az évad egyik legfontosabb bemutatója lesz.
A társulat számára inspiráló kihívás és felszabadító öröm egy új magyar zenés darabban játszani, és a készülő műben kiváló szerepek és nagyszerű slágerek várnak a színészekre.
A zöld kilences folytatja a vígszínházi zenés magyar produkciók ősbemutatóinak gazdag hagyományát, mely évtizedek óta a színház repertoárjának fontos eleme.

Az előadás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Hamrák János, nemzeti szélhámosCsőre Gábor m.v.
Szendrői Marianne, grófkisasszony és szüfrazsettRéti Adrienn
Kiss Béla, ominózus hotelportásFesztbaum Béla
Karola Cecília, varietédíva és jasszkirálynőJáró Zsuzsa
Babinszky, hírlapíróMészáros Máté
Abbasz Hilmi, egyiptomi alkirályStohl András
Saára, polgármester FehérvárrólHegedűs D. Géza
Zavaros, rendőrkapitány-helyettes, későbbi polgármester Varju Kálmán
Csitáry, titkár, még későbbi polgármesterKarácsonyi Zoltán
Wekerle Sándor, miniszterelnök Kerekes József
Pincér / Molnár, színdarabíróGéczi Zoltán
Cvikkeres / Titkár / LondinerJózan László m.v.
Hírlapíró / Jassz / SegédMolnár Áron
Handelné / Vay Sándor / KéjnőPéter Kata
Másik kéjnő / ÚriasszonyGonda Kata
Harmadik kéjnő / ÚrilányKopek Janka
Zsugás / Lakáj / KocsisDolmány Attila m.v.
Másik hírlapíró / Másik jasszPapp Dániel m.v.
Harmadik hírlapíró / Harmadik jasszGere Dénes Ákos
Testőr / Másik kocsis / Másik pincérViszt Attila m.v.

Továbbá: Jakus Szilvia, Kiss Izabella, Meszler Viktória, Schmidt Eszter, Árvai Ferenc Ödön, D. Mucsi Zoltán, Hajdú Ádám, Iványi Tamás, Kovács Tamás, Latabár Kálmán, Nagy Róbert, Zsupkó László

Közreműködik a Budapest Folk Jazz Band, Furák Péter és Nagy Szabolcs.

Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: TIHANYI ILDIKÓ
Zenei vezető: DINYÉS DÁNIEL
Karmester: BÁTHORI LÓRÁNT / CSER ÁDÁM / DINYÉS DÁNIEL
Koreográfia: BODOR JOHANNA
Koreográfus-asszisztens: IVÁNYI TAMÁS
Világítástervező: CSONTOS BALÁZS
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Súgó: GÁL TÜNDE
Ügyelő: HÉJJ JÁNOS, KUTI LÁSZLÓ
A rendező munkatársai: D. MUCSI ZOLTÁN, PINTÉR BEÁTA   
   
Rendező: ASCHER TAMÁS