English

Szerb Antal és Rejtő Jenő találkozása | Juhász Anna Irodalmi Szalon

Szerb Antal és Rejtő Jenő - két legendás író a XX. századból

A szeptember 13-i Irodalmi Szalon-esten a XX. századi magyar irodalom két legendás alkotója előtt tisztelgünk. Mi kapcsolja össze a XX. századi magyar irodalom két meghatározó alkotóját? Miként indult pályájuk, miként kapcsolódtak a legendás Nyugathoz, melyik kávéház volt törzshelyük, hogy alakult írói pályájuk és barátságaik - Nemes Nagy Ágnessel, Karinthy Frigyessel, Latabár Kálmánnal, Sík Sándorral - és egymással? Milyen párhuzamok és különállások jellemzik életüket és pályájukat, hogy éltek, kit szerettek?

Szerb Antal (1901-1945) és Rejtő Jenő (1905-1943) életműve, regényeik összetéveszthetetlen atmoszférája, tudásuk és hangjuk nemcsak a XX. századi magyar irodalmat határozta meg, de helyük máig a legnépszerűbb íróink között van. A 44 évet élt Szerb Antal ha nem lett volna kitűnő, tudós és szellemes regényíró, novellista, műfordító, nevének helye akkor is múlhatatlanul biztosítva lenne irodalomtörténészeink, irodalomtudósaink legkiválóbbjainak névsorában. Propaganda a magyar irodalomnak - mondták róla, és valóban, leginkább az irodalom szakembere volt. Novelláival a Nyugat második nemzedékének legjobbjai közé tartozott. Az Utas és holdvilág, A Pendragon legenda, A királyné nyaklánca kultikus regényei mellett A magyar-és A világirodalom története kötetei Szerb Antal munkásságának sarokpontjai, amin azóta generációk nőttek fel.

A 37 évet élt Rejtő Jenő a pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához és Latabár Kálmánhoz is. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írott köteteivel aratta, olvasottsága volt, hogy Jókai Móréval vetekedett. A szőke ciklon, A tizennégykarátos autó, Vesztegzár a Grand Hotelban, a Piszkos Fred, a kapitány vagy A csontbrigád legnépszerűbb írásai, melyeket mind a groteszk, nemegyszer abszurd humor jellemez, légiósregényei valójában a divatos ponyva paródiái voltak.

Tartsatok velünk szeptember 13-án a pesti Színházban, hogy egy zenés felolvasószínházban és beszélgetésben megelevenedjen a két XX. századi író története. Ez az est Szerb Antalé és Rejtő Jenőé, akik a XX. századi magyar irodalom felejthetetlen sarokpontjait tették le.

Szereplők: 

Havasréti József irodalomtörténész

Wunderlich József színművész (mint Rejtő Jenő)

Lengyel Tamás színművész (mint Szerb Antal)

Darvas Ferenc zongoranűvész

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár