English

Makai Zsolt kapta idén a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat
2023. 05. 13.

Makai Zsolt világosító kapta idén a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat

A Várkonyi-díjjal minden évben azok munkáját ismeri el a Vígszínház társulata, akik bár a közönség számára láthatatlanok, tevékenységük azonban elengedhetetlen és megkerülhetetlen a színház életében. A Várkonyi-díj 2023-as győztese Makai Zsolt világosító, fényszabályzó-kezelő, aki közel 38 éve hűséges tagja a Vígszínház társulatának.

A Vígszínház egykori főrendezője, legendás igazgatója, Várkonyi Zoltán 1912. május 13-án született. Szakmai öröksége a Vígszínház és az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke. Várkonyi Zoltán szerette és tisztelte a háttérben dolgozó kollégáit. Emlékét méltóképpen őrzi a Várkonyi Zoltán-emlékdíj, amelyet özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. Az elismerést minden évben az a műszaki vagy adminisztratív kolléga kapja, akit a Vígszínház munkatársai titkos szavazással megválasztanak. Az idei díjazott Makai Zsolt, világosító, fényszabályzó-kezelő, aki 1985. szeptember 16-án kezdett dolgozni a Vígszínházban, és azóta is a társulat hűséges tagja, hiszen számára ez a munka „életre szóló szerelem” lett.

„Villanyszerelőként végeztem, de a világosító munkát érdekesebbnek találtam. Egy évet voltam a Tháliában, utána kerültem a Vígszínházba. Mindenki azt mondta, a Víg nagyon jó hely, a világosító tárban jó a csapat és a hangulat.  Ezért nagyon boldog voltam, amikor Móray Ernő tárvezető felvett. Olyan régóta vagyok itt, hogy a színház szinte minden tégláját ismerem. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen szép épületben dolgozom. Több mint tíz év után kerültem fel a pultba, addig színpadi világosítóként dolgoztam. Szeretem a kulissza hangulatát, az előadásokat. A munkánk változatos, mindig kerülnek be új darabok a repertoárba. A világosítás érdekesebb munka, mint ahogy egy civil gondolná. Nekünk kell biztosítani, hogy a 100. előadáson is úgy nézzen ki a hatásvilágítás, ahogy világítástervező megálmodta. Egy jól beállított fény szebbé varázsolja a díszletet, képes például a drámai hangulatot erősíteni. Egy nagy fogaskeréknek vagyunk az egyik eleme, mindenki pontos munkájára szükség van. Ezáltal kicsit a nagy színpadi sikerek részesei is vagyunk. Olyan boldog vagyok, mintha a lottó ötöst nyertem volna meg, hogy megkaphattam ezt a díjat. Nagyon köszönöm mindenkinek. Bár én mindenkinek odaítélném, aki több, mint egy évtizede dolgozik itt.” – meséli Makai Zsolt.

 A Várkonyi Zoltán-emlékdíjat május 12-én ünnepélyes keretek között, Az öreg hölgy látogatása című előadás után a Várkonyi-család, valamint Rudolf Péter adta át.

A Vígszínház társulata szeretettel gratulál Makai Zsoltnak az elismeréshez!