English

Tünet Együttes: Sóvirág

avagy a létezés eufóriája

A Tünet Együttes előadása a Vígszínház Házi Színpadán.

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.”
(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

A Tünet Együttes több mint tíz éve a független táncszínházi szcéna meghatározó szereplője. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemként kezelik a szöveget és a mozgást. Fahidi Éva A Dolgok Lelke című memoár szerzője, a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, elsősorban Németországban. Cuhorka Emese, megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

A próbafolyamatról, és azon keresztül Éva életéről a többszörösen díjazott, nemzetközileg is elismert dokumentumfilm, “A létezés eufóriája” . További információ: www.tunetegyuttes.hu

*A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.

 

\\

 

Játsszák:Cuhorka Emese, Fahidi Éva

Dramaturg: PEER KRISZTIÁN, ZSIGÓ ANNA
Fény: SZIRTES ATTILA
Kosztüm: SZŰCS EDIT
Speciális kellék: HARASZTI JANKA
Ügyelő: HÉJJ JÁNOS 

Rendező: SZABÓ RÉKA

(19.30-as kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.20)
 

Köszönet a HODWORKS-nek a Senki kosztümért 
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap