English

Víg-Presser-50

Ötven évvel ezelőtt, 1973. március 2-án mutatták be a Vígszínházban Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját Presser Gábor zenéjével és Adamis Anna dalszövegeivel. Ezzel a kultikus előadással kezdődött Presser Gábor és a Vígszínház közös története, melynek olyan darabokat köszönhetünk, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Harmincéves vagyok, a Szent István körút 14., a Túl a Maszat-hegyen és A padlás. Március 25-én délután és este Víg-Presser-50 címmel vígszínházi dalaiból ad koncertet Presser Gábor a társulat művészeinek közreműködésével.

„Régi fiú vagyok a színházban. Ennyi évtizeden át csak a szerelem tarthat egy munkahelyen” – mesélte korábban Presser Gábor, a Vígszínház zenei vezetője, megannyi emlékezetes előadás, legendás siker alkotója, megálmodója, zeneszerzője. Első színházi munkája a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt. Déry Tibor kisregényét Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. A kultikus előadás nemcsak témafelvetéseiben – kirekesztettség, erőszak, másság, az emigránsok talajvesztettsége, a fiatalok útkeresése – döntögetett tabukat, hanem a színház világába emelte az akkoriban inkább tiltott, mint tűrt vagy támogatott rockzenét. A Vígszínház társulata Marton László rendezésében tíz évig játszotta az előadást, és több európai nagyvárosban is nagy sikerrel vendégszerepeltek. A Képzelt riport sikere után 1975-ben mutatták be a Harmincéves vagyok című musicalt, majd 1978-ban Várkonyi Zoltán zenei vezetővé nevezte ki Presser Gábort, aki így emlékezett vissza Várkonyi gesztusára: „Bécsben léptünk fel egy kamaraesten, az előadás után Kern „szólóestjére” gyűltünk össze az egyik hotelszobában. Andris elkezdett dumálni, hülyéskedni, parodizálni és mindenki zokogott a röhögéstől. Várkonyi is ott volt, és amikor végül elköszöntünk, akkor azt mondta ott, a szálloda folyosóján: „Azt gondoltam, hogy holnap, amikor Pestre érünk kinevezem magát zenei vezetőnek... Na jó éjszakát!”

Az elmúlt 50 évben Presser Gábor a Vígszínház számtalan előadásához írt zenét, jelenleg a Pinokkió új zenés adaptációján dolgozik. A Víg-Presser-50 koncerten olyan dalok is hallhatóak lesznek, mint a Szent István körúti álom, a Vinnélek, a Hány cédula egy élet, a Jó estét nyár, a Kicsi görög, valamint minden idők egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott, magyar szerzők által írt zenés színpadi művéből, a Vígszínházban az 1048. előadásánál tartó A padlásból a Fényév távolság. A Vígszínház társulatából Presser Gábor mellett Antóci Dorottya, Balázsovits Edit, Csapó Attila, Halász Judit, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Igó Éva, Kern András, Márkus Luca, Medveczky Balázs, Orosz Ákos, Radnay Csilla, Rudolf Péter, Szántó Balázs, Szilágyi Csenge, Varga-Járó Sára e.h. és Wunderlich József lépnek színpadra. Az esten, melyet Valló Péter rendez, a Vígszínház színpadán is nézők ülnek majd, körülvéve a zongorát.

A koncertekre a jegyértékesítés március 3-án 10 órakor kezdődik. A Vígszínház, Pesti Színház és Kombinált bérleteseknek a színház elővásárlási jogot biztosít, így ők március 2-án 10 órától tudnak jegyet váltani az előadásokra.

A Vígszínház kiállítással is megemlékezik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról évfordulójáról. A tárlat március 6-tól látható az alagsori büfében.

 

Zenekar:
Kiss-Varga Roberta Izabella, Görbicz Fülöp, Tiborcz Balázs László, Kurucz Levente, Dörnyei Szabolcs, Sárdi Ádám, Tuboly Roland, Standovár Mátyás

Közreműködik: Kertes Zsuzsa és Gellért-Robinik Péter

Vezényel: Mester Dávid

Jelmez: Csuzda Kitti és Gombár Mari
Szcenikus: Garai Gréta
Vetítés: Huszti Gábor
Világítástervező: Csontos Balázs
Zenei asszisztens: Gellért-Robinik Péter
Irodalmi munkatárs: Kovács Krisztina
Ügyelő: Varga Miklós, Röthler Balázs
Rendezőasszisztens: Efstratiadu Zoé, Skrabán Judit

Rendező: Valló Péter