English

Exkluzív Ruttkai Éva online kiállítás
2023. 01. 18.

Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára Ruttkai Éva és a Vígszínház címmel nagyszabású online kiállítást készített Rácz Ráchel, a színésznő életművének kutatója, a Papageno Ruttkai és kora című blog szerzője. A vizuális projekt a KRE-BTK színháztudomány mesterképzésén folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó diplomamunkájának része. Az online tárlat támogatója a Vígszínház Archívum és a Papageno.hu. 

„Egész életem a Vígszínházban zajlott.” – Ruttkai Éva

Exkluzív, eddig szélesebb közönségben szinte teljesen ismeretlen vígszínházi fotókból készült kiállítás a Vígszínház és egyben a hazai színháztörténet korszakos színésznőjéről, amely február 28-ig tekinthető meg online erre a linkre kattintva. (Az online kiállítás teljes képanyaga a (c) Vígszínház Archívum tulajdona. Másolása, felhasználása engedély nélkül tilos.)

A Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, olyan emblematikus előadások mentén, mint például az 1955-ös A néma levente és Szent Johanna, az 1966-os A testőr, az 1969-es Angliai Erzsébet, az 1970-es Ványa bácsi, az 1972-es Három nővér, az 1977-es Lotte, az 1979-es Orfeusz alászáll, az 1985-ös Találkozás vagy az 1986-os Az öreg hölgy látogatása. 

Az előadásokon készült fotográfiákból, színlapokból kialakított tárlat nem csupán Ruttkai Éva páratlanul színes és széles spektrumú színházi pályájáról, hanem egy vígszínházi fénykorról is képet nyújthat, olyan legendás alkotók együttesében, mint például Darvas Iván, Hegedűs D. Géza, Latinovits Zoltán, Lukács Sándor, Pálos György, Páger Antal, Sulyok Mária, Várkonyi Zoltán, Venczel Vera, Kemenes Fanny, Jánoskúti Márta, Láng Rudolf, Horvai István, Kapás Dezső, Ruszt József, Szinetár Miklós, Valló Péter. Az archív fotók készítői között szerepel a hazai színházi fotográfia aranykorának több jeles képviselője, például Keleti Éva vagy Bartal Ferenc. A vizuális anyagot korabeli sajtóanyagok, interjúrészletek, nyilatkozatok, idézetek, fontosabb színháztörténeti adatok kísérik.

A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog szerzője, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki. A Ruttkai Éváról szóló diplomamunka egy része decemberben egy zártkörű, egyetemen belüli mini konferencia keretében bemutatásra került, amelyet Gajdó Tamás színháztörténész, a Bajor Gizi Színészmúzeum jelenlegi Latinovits-kiállításának kurátora többek között úttörőnek, figyelemreméltónak és gondolatgazdagnak ítélt. Ezt a tudományos igényű, kurrens szempontok mentén íródó munkát a szerző továbbfejleszti a közeljövőben, és 2023 tavaszán egy nyílt, országos diákköri konferencia keretében mutatja be, amelyet bárki megtekinthet. Kutatásával kapcsolatban további tervek is előkészületben vannak.