English

Rudolf Péter

Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató

Budapesten született pedagógus szülők gyerekeként. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd 1979-ben egy év katonaság után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Marton László, Valló Péter és Montágh Imre osztályába. Gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol negyedéves hallgatóként Puckot játszott a Szentivánéji álomban.

Már a főiskola alatt elkezdett filmezni, és ebben az időszakban olyan közönségfilmekben illetve kritikai sikereket arató alkotásokban játszott fontos szerepet, mint a Cha-Cha-Cha, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása.

A 1983-ban, a diploma megszerzése után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 1998-ig volt tag, miközben a színházi munkái mellett folyamatosan szinkronizált, rádiózott és forgatott, elsősorban magyar filmekben, de kisebb szerepeket kapott hollywoodi, illetve más nemzetközi produkciókban is.

Első színházi rendezése 1992-ben a Dühöngő ifjúság volt, amely évekig telt házzal ment a Pesti Színházban. A Nyugati téren felállított sátorban megrendezte Tony Kushner darabját az Angyalok Amerikábant, majd később a Pesti Színházban A legyezőt, és a felújított Vígben A salemi boszorkányokat.

1998-ban szabadúszó lett, és az elkövetkező négy évben játszott III. Richárdot Miskolcon, Bónit Kecskeméten, Gogol monodrámát a Tháliában. Eljátszotta Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég című filmjének főszerepét, és 2000-ben feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel bemutatták az És Rómeó és Júlia című darabot, melyet azóta, azaz 20 éve töretlen sikerrel játszanak, akárcsak a 2002-ben bemutatott Kövek a zsebben című előadást, amelyben Kálloy Molnár Péter a partnere.

2001-ben készült el első filmes rendezése, az Üvegtigris, mely egy korszak kultikus filmje lett, és a sikernek köszönhetően évekkel később megszületett az Üvegtigris második illetve harmadik része.

2003 és 2005 között az Új Színház művészeti vezetője volt, majd újra a szabadúszást választotta. Közreműködésével megszületett a Beugró című improvizációs sorozat, és színészként állandó szereplője lett a Centrál Színház repertoárjának. Hangoskönyveket készített, Rejtőtől Hamvasig, Karinthytól Erlend Loe kortárs norvég íróig, mindenféle műfajban és tematikában. 2013–14-ben producerként és rendezőként létrehozott egy 6 részes kosztümös történelmi tv-filmsorozatot, a Kossuthkiflit, Fehér Béla regénye alapján.

Az utóbbi években folyamatosan dolgozott színház- és filmrendezőként, sorozatfejlesztőként, színházi és filmes színészként. A Török Ferenc által rendezett 1945 című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a filmkritikusok díját és a Filmszemlén a legjobb férfi alakításáért járó díjat, amit Varsóban is megkapott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felkérésének eleget téve óradóként oktatott filmes írókat és színészosztályokat.

Több mint 70 színházi, és csaknem félszáz filmes szereppel, 14 színházi rendezéssel és több nagyjátékfilmmel a háta mögött számtalan szakmai díj és elismerés tulajdonosa. 02013-ban Kossuth-díjat kapott, 2021-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett és még ugyanebben az évben elnyerte a Roboz Imre-díjat, amellyel a Vígszínházért tett munkáját ismerték el.

2020 július 1-től a Vígszínház ügyvezető igazgatója. A színház repertoárján több rendezése is látható: Az öreg hölgy látogatása, A Nyugat császára és a Lóvátett lovagok. A nagyszínházban a 2022-ben bemutatott Barátom, Harvey című előadás főszerepét alakítja.

Három gyermeke van. Mindegyikük a szakmában dolgozik. Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő.

Díjak

Veszprémi TV találkozó legjobb férfi alakítás díja (1986)
Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1990)
Erzsébet-díj (1992)
Ajtay Andor-emlékdíj (1995)
Rádiókritikusok díja (1996)
Az év legjobb táncos-komikus díja, Operettfesztivál (1999)
Súgó Csiga díj (2001, 2004)
POSzT: Legjobb férfi alakítás (A MASZK Országos Színészegyesület díja) (2006)
Páger Antal-színészdíj (2011)
Story Ötcsillag-díj (2011)
Budapest díszpolgára (2015)
MOB Fair play-díj (fair play a művészetben kategória) (2015)
Amfiteátrum díj (2016)
Comet-díj, év férfi színésze (2016)
Legjobb férfialakítás díja az 1945 című filmért, Varsói Filmfesztivál (2017)
Legjobb férfialakítás díja az 1945 című filmért – Magyar filmhét (2017)
Legjobb férfialakítás az 1945 című filmért – Kritikusok Díja (2017)
Magyar Filmdíj – legjobb férfi főszereplő (2018)
Arany Medál-díj (2018)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2021)
Roboz Imre-díj (2021)
Kopp-Skrabski-díj (2021)

Jelenlegi szerepei

Jelenlegi munkái

Rudolf Péter