English

R. W. Fassbinder
KVTársulat: Miért lett R. úr ámokfutó?

Rendező: Ördög Tamás

Fordító: Bíró Bence

A KVTársulat a független szféra egyik legrégebben (2007) alakult társulata, amelyet női alkotók alapítottak és vezetnek, és elsősorban nőket érintő témákat dolgoznak fel. Megalakulásuk óta 20 kortárs bemutató  (ebből 15 kortárs magyar ősbemutató), hazai és nemzetközi fesztivál meghívások, 3 díjnyertes előadás (12Hét - Köznevelési Különdíj; Függésben - EMMI díj, Médeia - THEALTER Alkotói Különdíj)  erőteljes társadalmi szerepvállalás, sokszínű repertoár, mobilitás és rugalmasság jellemzi munkájukat.

R. W. Fassbinder: Miért lett R. úr ámokfutó? – KVTársulat előadása

    R.W. Fassbinder születésének 75. évfordulója alkalmából, 2020 szeptemberében tartotta meg a KVTársulat R.W. Fassbinder és Michael Fengler művének magyarországi ősbemutatóját. A nyár és a kora ősz még fesztivál szereplésekkel telik; az előadás meghívást kapott a szegedi THEALTER és  a tatabányai MOST Fesztiválra, a 2021/22-es évadra azonban a KVTársulat merész és rendhagyó tervvel állt elő. Elképzelésük szerint a produkció vándorelőadásként működne; minden hónapban más fővárosi vagy vidéki színházban lenne látható, különleges helyszínen; az adott színház büféjében. Minden színházban csak egyszer, egyetlen alkalommal. Az előadás esemény; minden esetben közönségtalálkozó, tematikus beszélgetés kapcsolódna hozzá. A vándorelőadás szép és előremutató példája lehetne a független szféra és a kőszínházak közötti összefogásnak és együttműködésnek.  Emellett pedig az adott színházak repertoárjában egy különleges, egyedi és egyszeri esemény, ahol a törzsközönség újfajta élménnyel gazdagodhat. „R. úrnak van felesége és gyereke, a családjának van lakása és autója. R. úr a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden tőle telhetőt megtesz a családjáért. R. úr szeret nosztalgiázni a régi barátaival, szeret romantikus dalokat hallgatni a feleségével, és szívesen segít a fiának a tanulásban. R. úr igazán elégedett lehet az életével. Csak az a baj, hogy egyesek olykor nem engedik neki.” (Bíró Bence)

    R. úr műszaki rajzoló egy építészeti irodában. Élete minden tekintetben rendezett és konszolidált. Úgy tűnik, hogy boldog és elégedett. Azonban egy napon ámokfutásba kezd…  
„R. úrnak van felesége és gyereke, a családjának van lakása és autója. R. úr a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden tőle telhetőt megtesz a családjáért. R. úr szeret nosztalgiázni a régi barátaival, szeret romantikus dalokat hallgatni a feleségével, és szívesen segít a fiának a tanulásban. R. úr igazán elégedett lehet az életével. Csak az a baj, hogy egyesek olykor nem engedik neki.” (Bíró Bence) 
    Az előadás a címbéli „miért”-re keresi a választ, feltárva a szűkebb és tágabb környezet felelősségét: mi is történik a világban, és mik az emberi boldogulás bennünk és körülöttünk levő gátjai. 
    Az előadásnak nincs épített díszlete, könnyen utaztatható, bármilyen térben előadható, a látványt Schnabel Zita invenciózus, nagy fantáziájú jelmezei határozzák meg. 

 

Előadás trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=MjUnN5oWsKA&feature=youtu.be

Fotógaléria:
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=802650713174707&set=a.2768991083207317

 

Fontosabb sajtómegjelenések:
Molnár Zsófia: Semmi nosztalgia - Élet és Irodalom
https://www.es.hu/cikk/2020-10-02/molnar-zsofia/semmi-nosztalgia.html

Papp Tímea beszélgetése Urbanovits Krisztinával és Ördög Tamással – papageno.hu
https://papageno.hu/intermezzo/2020/09/laza-halal-beszelgetes-urbanovits-krisztinaval-es-ordog-tamassal-r-ur-urugyen/

ATV Reggeli Start – beszélgetés Száger Zsuzsával és Dankó Istvánnal
http://www.atv.hu/videok/video-20200824-fassbinder-forgatokonyven-alapul-a-kv-tarsulat-legujabb-bemutatoja

Miért lett R. úr ámokfutó – Kétlámpás
https://ketlampas.blog.hu/2020/09/27/miert_lett_r_ur_amokfuto 

 

Szereplők:
R. úr - Dankó István
R-né - Stork Natasa
Amadeus, Benjamin, Willi -  Major Erik e.h. 
Anya, Főnök felesége, Eladónő 2., Doris - Urbanovits Krisztina
Apa, Főnök, Orvos – Mátray László/Schmied Zoltán
Frau Eder, Irm, Tanárnő, Eladónő 1. - Száger Zsuzsa
Hanna, Ingrid, Főnök lánya - Messaoudi Emina
Moland, Hannes - Ördög Tamás

Dramaturg: Bíró Bence
Látvány: Schnábel Zita

Rendező: Ördög Tamás

Még ajánljuk

Kapcsolat

Jegyértékesítés és nyitvatartás

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20, 329-39-21
Nyitvatartás: hétfő - péntek: 10.00 - 18.00

E-mail: 
szervezes@vigszinhaz.hu 

Telefon:  
06-1-329-3920
06-1-329-3921
06-1-329-2340

06-80-204 443