English

80 éve született Marton László
2023. 01. 06.

80 éve született Marton László, a Vígszínház egykori rendezője és igazgatója, akinek annyi fontos és korszakalkotó előadás fűződik a nevéhez.

Ebből az alkalomból felidéztük egy különleges rendezését, melyet a Vígszínház Youtube csatornáján nézhettek meg 24 órán keresztül ingyenesen. 

Spiró György és Másik János Ahogy tesszük című zenés darabját 1989-ben mutatta be a Vígszínház Marton László rendezésében, Hegedűs D. Géza és Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével. Az előadás koreográfusa Imre Zoltán volt, a díszlettervező: Khell Csörsz, jelmez: Flesh Andrea.

„Spiró György hőseinek mondatai alatt gyakran fölsír Másik János zenéje, ez a zene általában a hősök érzelmeit fejezi ki, s ami eközben történik velük, az gyakran kibírhatatlanul érzelgős. Az Ahogy tesszük eszerint modern melodráma. Ráadásul egy házasságról, amely zátonyra futott, egy létformáról, amely esélytelen, egy életminőségről, amely minősíthetetlen. Privát tragédia társadalmi forrongások idején. Újhitű illúziókból kiábrándult, keserű, ijesztő valóságkép. Lehámlott falak, szétmálló életkeretek között lejátszódó magántörténelem. Korszerű ez? Szeressük, vagy ne szeressük? Ahogy tetszik. Én szeretem.” Koltai Tamás

„Sok csodálatos eszköz halmozódott fel az évezredek során a színházban. A kórusból kilépett a karvezető, mellé kiléptek további szereplők, táncoltak, énekeltek, prózát mondtak a színpadon, bohóckodtak, barokk gépezeteket alkalmaztak, az alaptörténeteket kidolgozták, díszletcsodák születtek, lezajlott a világítás forradalma; ezért nem hiszek a szegény színházban, a szöveg és konfliktus nélküli színházban, mert botorság lemondani arról, amit nemzedékek sora halmozott fel türelemmel és találékonyan. Mindeme csodák hordozója pedig az ember, a színész, akinek kimondhatatlan mélyeit a zene tárja fel.” Spiró György