English

Anton Pavlovics Csehov
Sirály

"Elég szívesen írom, noha sokat vétek a színpad törvényei ellen. Komédia, három női, hat férfi szereplő, négy felvonás, tájkép (kilátás a tóra); sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, öt pud szerelem" – írta egy levelében Csehov a Sirályról.

És a végeredmény: a drámairodalom egyik legnagyobb alkotása. Igazi remekmű, szabálytalan komédia, amelyet az író legszemélyesebb vallomásának tartanak, hiszen a darabba az önéletrajzi elemeken kívül néhány közeli ismerősének sorsát is beleszőtte, és mellé – ahogy megjegyzi – öt pud szerelmet is beleírt. Az sok vagy kevés? – kérdezhetnénk. Több mint 80 kg... Van aki számára elviselhetlenül sok, másoknak a többszöröse is kevés lenne ahhoz, hogy kimozduljon a saját világából... És a Sirályban ott van a viszonzatlan szerelem minden fájdalma, a színház végtelen szeretete, az örökös boldogságkeresés, a magány és a középszerűség elleni küzdelem.

Az előadást David Doiasvili az Állami Vaso Abashidze Zenés és Drámai Színház (Tbiliszi) igazgatója állítja színpadra.

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy előadásunkban olykor füstöt, pirotechnikát, és erős hanghatásokat alkalmazunk. Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!

Díszlet: DAVID DOIASVILI
Jelmez: BÁNKI RÓZA
Fordította/dramaturg: KOZMA ANDRÁS
Dramaturg-konzultáns: FABACSOVICS LILI
Szcenikus: JUHÁSZ ZOLTÁN
VIlágítástervező: CSONTOS BALÁZS

Ügyelő: D. MUCSI ZOLTÁN/WIESMEYER ERIK
Súgó: ZEWDE ESZTER
Rendezőasszisztens: EFSTRATIADU ZOÉ

(19 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 22.40) 

Bemutató: 2021. december 17., Vígszínház

RENDEZŐ: DAVID DOIASVILI